cztery liczby tworza ciag geometryczny . wyznacz te liczby wiedzac ze suma a1+a4
wtf: cztery liczby tworza ciag geometryczny . wyznacz te liczby wiedzac ze suma a1+a4= 36,
a suma a2+a3=24
POTRZEBUJE CALA ODPOWIEDZ
7 maj 16:12
7 maj 16:16
Patronus: Jeśli to ciąg geometryczny to mamy:
a1 = ?
q = ?
a2 = a1 * q
a3 = a1 *q2
a4 = a1 *q3
a1 + a1*q3 = 36
a1*q + a1*q2 = 24
I rozwiąż układ równanń
7 maj 16:19
picia: 4,8,16,32

a na powaznie to rozwiaz ten uklad
7 maj 16:23
wtf: aaaa ! ok dzieki wielkie
7 maj 16:24