trigo
maturzystka: jeżeli α jest kątem ostrym i tgα = 2 , to:
3√5
A. sinα = −−−−−
5
√5
B. sinα = −−−−−
5
√5
C. cosα = −−−−−
5
3√5
D. cosα = −−−−−−
5
7 maj 16:06
matura już jutro : wysil się trochę i policz , tg=sin/cos
7 maj 16:08
krystek: C
7 maj 16:10
maturzystka: α ma kąt 30, 45 czy 60 stopni

?
7 maj 16:15
matura już jutro : możesz policzyć pierwiastek z 5 przez 5 i sprawdzić w tablicach ale nie wiem czy coś Ci wyjdzie
7 maj 16:17
krystek: narysuj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 2 i 1 wtedy przeciwprostokątna =
√5
| | 1 | | √5 | |
cosα= |
| = |
| ( nie wgrywaja sie rysunki. |
| | √5 | | 5 | |
7 maj 16:20
krystek: | | sinx | |
lub |
| =2⇒ sinx=2cosx i podstawiasz do 1 tryg |
| | cosx | |
(2cos
2x)
2+cos
2x=1
7 maj 16:21
sazzi001: | | sin | |
liczysz z definicji tg= |
| i z jedynki trygonometrycznej żeby ci wyszedł sin albo cos. |
| | cos | |
jak jutro piszesz maturę to naprawdę powodzenia
7 maj 16:22
maturzystka: 2= sin/cos => jakbym wiedziała jaki to kąt ostry bylo by łatwiej ,lae chodzi mi jak rozwiązać
takie zadanie, prosze o pomoc ..
7 maj 16:23
sazzi001: ale tu właśnie o to chodzi żeby to obliczyć... musisz tak liczyć albo tak jak ci podał krystek
(z rysunku). nie napisze Ci że ten kąt to jest akurat 30 czy 45 stopni bo tego nie wiem, nikt
tego nie wie. może to nie być żaden z kątów, których miary jesteśmy w stanie tak dokładnie
podać.
7 maj 16:30
krystek: | | 1 | | √3 | |
gdyby był 30 to sin30= |
| =cos60 a gdy 60 to sin60= |
| =cos30 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 16:33