geometira
olle: Dana jest prosta k: y = 2x +1 oraz punkt A (0,6). Znajdź współrzędne punktu B symetrycznego do
danego punktu A względem prostej k.
7 maj 16:05
matura już jutro : odległość prostej od punktu , i dajesz punk A" po drugiej stronie prostej
7 maj 16:07
qaz: y
1 = 2x +1 ⇒ 0 = 2x − y
1 +1
b = 6
| | 1 | | 1 | |
y2 = − |
| x + b ⇒ y2 = − |
| x + 6 |
| | 2 | | 2 | |
| |2*0 − 1*6 + 1| | | | | 1 | | |2*x − 1*(− |
| x + 6) + 1| | | | 2 | |
| |
| = |
| −> |
| √22 + (−1)2 | | √22 + (−1)2 | |
rozwiąż to
7 maj 16:11