Wielomian
Franek: Wielomian
Mam pytanie czy pierwiastek kwadratowy [ (x−2)2 ] mogę zapisać jako:
W(2)=0
W(−2)=0
7 maj 15:53
Basiek: Ale ... (−2−2)2=16
7 maj 15:55
Franek: Chodzi mi o to że np. jest wielomian W(x)= ax3+bx2+cx+d i wiem że ma pierwiastek kwadratowy
powiedzmy (x−2)2
to czy
W(2)=0
W(−2)=0
7 maj 15:57
Franek: już widzę błąd
7 maj 15:58
Franek: dzięki
Basiek
7 maj 15:58
Franek: dzięki
Basiek
7 maj 15:59
Basiek: Rozumiem, ale przecież... jeśli wielomian taki ma ten podwójny pierwiastek kwadratowy, to my
wiemy o nim przecież tylko tyle, że (w tym wypadku)
W(2)=0 , skąd Ci się to −2 wzięło nie bardzo wiem
7 maj 15:59
Franek: wpadłem na genialny pomysł że skoro kwadratowy to 2 i −2
7 maj 16:00
Basiek: To dobrze.

Wczoraj bodaj takie zadanie robiłam.

Może nawet to samo.
7 maj 16:00