ostrosłup
pomocy: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5, a kąt płaski ściany
bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę 45stopni. Pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa jest równe:
a) 30
√2
b) 20
√2
c) 40
√2
d) 25
√2
Bardzo proszę o pomoc, nie wyszła mi żadna z podanych odpowiedzi
Mariola: Nie wiem jak dokładnie tu napisać, ale według moich rozwiązań to odp. d.
pole podstawy 5
2=25 następnie korzystam ze wzoru na obliczenie h ostrosłupa
25=1/2*a*h
25=1/2*5*h
25=5/2*h /: 5/2
h= 25* 2/5
h=10 następnie obliczam H ściany bocznej cos 45=10/H
√2/2 = 10/H
20=H
√2 /: {2}
H=20
√2/2
H= 10
√2
teraz podstawiłam dane pod wzór na pole powierzchni trójkąta (to będzie obliczone pole boczne)
Pp= 1/2a*H
Pp= 1/2*5*10
√2
Pp= 1/2*50
√2
Pp=25
√2
Ps. Mam nadzieję, że dobrze starałam się.