szybki logarytm
jojo: Liczba log 105−log5125 jest równa?
7 maj 15:24
Święty: 2
7 maj 15:24
jojo: jak do tego doszedłeś?
7 maj 15:25
krystek: 5log10−3=5*1−3=2
7 maj 15:26
Święty: W pierwszym logarytmie w podstawie masz 10
log105=5*log10=5
x=log5125
5x=125
x=3
5−3=?
7 maj 15:26
jojo: aha, czyli log10 zawsze wynosi 1 tak?
7 maj 15:29
asdf: tak, bo:
log1010 = x
10x = 10
x = 1
7 maj 15:30
krystek: def logab=c⇔ac=b i tera log1010=c⇔10c=10 ⇒c=1
7 maj 15:30
monic: albo inaczej: log105 = log100000= 5
a log(w podstawie5)125= 3
czyli 5−3=2
7 maj 16:03