złośnica: liczbe 42 przedstaw w postaci sumy 2 skladnikow tak aby roznica ich kwadratowa byla rowna 168
7 maj 15:23
krystek: x+y=42
x2−y2=168
7 maj 15:24
asdf: zał: x > y
x + y = 42
x
2 − y
2 = 168
takie coś

?
7 maj 15:25
matura już jutro : X
12−X
22=168
X
1+X
2=42
masz układ i jedziesz
7 maj 15:27
Bea: Jak to rozwiązać? bo mi nie wychodzi
7 maj 15:34
7 maj 15:35
;): x = 23
y = 19
7 maj 15:39
;): x = 23
y = 19
7 maj 15:39
matura już jutro :
7 maj 15:41
krystek: Jak na mature jutro , powodzenia życzę !
7 maj 15:42
Artur: Wiemy że;
x + y = 42
x
2 − y
2 = 168
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 42 − y
(42−y)
2 − y
2 = 168
1764 + 84y − y
2 − y
2 = 168
1764 + 84y −2y
2 = 168
a=2 b=84 c=1596
Dalej jedziesz już z Δ jak, można się domyślić

Powodzenia
7 maj 15:50
Bea: Dzieki Artur
7 maj 15:55
pigor: ...

lub tak : niech
x,y=? − szukane liczby i niech
x>y to z
warunków zadania :
x+y=42 i x2−y2=168 ⇔ x+y=42 i 42(x−y)=168 ⇔ x+y=42 i x−y=4 ⇔
⇔ 2x=46 i y=x−4 ⇔
x=23 i
y=19 , czyli
(x,y)=(23,19) . ...
7 maj 15:58
alexandra:
x + y = 42
x2 + y2 168
x = 42 − y
(42 − y)2 y2 = 168
x = 42 − y
1764 − 84y + y2 − y2 = 168
x = 42 − y
+ y i − y2 się skraca więc zostaje:
1764 − 84y = 168
x = 42 − y
−84y = 168 − 1764
x = 42 − y
−84y = − 1596 / : (− 84)
x= 42 − y
y = 19
x = 42 − 19
y = 19
x = 23
y = 19
sprawdzam:
23 + 19 = 42
232 − 192 = 529 − 361 = 168
7 maj 16:05
złośnica: jejku dziekuje wam

tylko zebym zapamietala bo moze byc jutro na maturze takie

najgorsze jest to ze ja robie glupie bledy, np gubie minusy albo kwadraty
7 maj 16:08
krystek: Ty masz rozumiec , nie zapamiętywać!
7 maj 16:11
alexandra: złośnica to ty też tegoroczna maturzystka

powodzenia
7 maj 16:11
złośnica: artur, a czy u cb a nie powinno byc rowne −2
7 maj 16:11
złośnica: alexadra, tobie tez powodzenia....
ja ogolnie sie stresuje strasznie

/
7 maj 16:12
złośnica: krystek, ja takich rzeczy nie rozumiem nigdy
7 maj 16:23