dda
maturzystaaaaaaaa: ile pierwiastków całkowitych ma równanie x
3=64x


?
7 maj 15:10
Alkain: x
2=64
x=8 lub x=−8
2 pierwiastki
7 maj 15:10
Patronus: A nie, bo:
x
3 − 64x = 0
x(x
2−64) = 0
x=0 lub x
2 = 64
x= 0 lub x= 8 lub x = −8
Trzy
7 maj 15:13
Kacper: x3−64x=0
x(x2−64)=0
x(x−8)(x+8)=0
3 pierwiastki x=0 x=8 x=−8
7 maj 15:13
maturzystaaaaaaaa: to dlatego mi nie wychodziło, dzieki
7 maj 15:14
maturzystaaaaaaaa: zrobiłm tak samo jak alkain.
7 maj 15:14
Alkain: Patronus mój błąd, ach te zero
7 maj 15:15
Eta:
Podaję poprawne rozwiązanie :
x3−64x=0
x(x−8)(x+8)=0
x= 0 v x= 8 v x= −8
Wszystkie są całkowite (Alkain 0€ C
Odp: To równanie ma 3 pierwiastki całkowite
7 maj 15:15
Eta:
7 maj 15:16
Alkain: Za dużo prostych błędów robię...
7 maj 15:18