Wydajność
Basiek:
Przy jednoczesnej pracy 40 identycznych pomp nadmuchowych, żądany przepływ powietrza można
zrealizować w ciągu 24 godzin. W ciągu ilu godzin można zrealizować ten sam przepływ powietrza
przy jednoczesnej pracy 60 pomp?
Wydajność jednej pompy w jedną godzinę to (wg mnie):
| 1 | |
| , ale trochę to... dziwnie wygląda dalej |
| 24*40 | |
| 1 | | 1 | |
| *60= |
| <− i że niby to jest co? Przecież wydajność pomp jest const  |
| 24*40 | | 16 | |
Chociaż wynik się zgadza, bo czas pracy przy takim założeniu jest równy 16h.
Ogólnie, takie zadania zostały jakoś pominięte w mojej edukacji i nie mam zielonego pojęcia,
jak je... zrobić.
7 maj 15:05
Franek: jak po maturze?
7 maj 15:06
Franek: dzisiejszej?
7 maj 15:07
Basiek: Jakiej maturze?
7 maj 15:07
konrad: 40 pomp − 24 h
60 pomp − x h
z proporcjonalności odwrotnej
60x=24*40
60x=960
x=16
7 maj 15:07
Franek: nie pisałaś dziś nic?
7 maj 15:07
Alkain: Basiek patrz
40 pomp w 24 godziny robią pracę x
40*24=x
60 pomp w y godzin robią pracę x
60*y=x
40*24=60*y (y−liczba godzin)
Takie coś już chyba umiesz policzyć ?
7 maj 15:09
Basiek: Ej, nie mów proszę, że o czymś zapomniałam.
konrad−

dzięki wielkie. A ja tu się doszukuję jakichś filozofii.... ech.
7 maj 15:09
Alkain: Franek Dzisiaj polski rozszerzony blee
7 maj 15:09
Franek: nie pisałaś dziś polskiego rozszerzonego?
7 maj 15:09
Basiek: Alkain− Tobie też dzięki
7 maj 15:09
Basiek: Aaaa skąd. Dlaczego wszyscy mnie o to pytają? Oszaleliście...?
7 maj 15:10
Franek: heh.... pomyłka
7 maj 15:10
Franek: tak słyszałem gdzieś
7 maj 15:11
Basiek: To pomyłka.

Już we wrześniu zmieniłam zdanie, co do tego przedmiotu
7 maj 15:12
kylo1303: Mozna to w ten sposob:
| | 1 | |
40 pomp w jedna godzine wykonaja |
| pracy
|
| | 24 | |
| | 1 | |
20 pomp w jedna godz. |
|
|
| | 48 | |
| | 1 | |
60 pomp w jedna godz. |
|
|
| | 16 | |
Czyli praca zajmie im 16h.
A co do tej proporcji kiedys nauczyciel u nas stwierdzil ze to nie jest matematyczny sposob i
tak mamy nie robic xD Ale on wiele rzeczy gadal
7 maj 15:12
Basiek: Moja nauczycielka kazała wszystko opisywać. Takie głupoty dosłownie, że masakra.... miejsca by
mi nie starczyło. Ani w jednym arkuszu, ani nawet w dwóch takich.

A takie coś:
Basen można napełnić dwoma kranami w ciągu 6 godzin. Pierwszy kran napełnia basen w czasie o 5
godzin krótszym niż drugi. W ciągu ilu godzin, każdy kran oddzielnie napełni basen.
Ech, cóż... lepiej późno niż wcale.
7 maj 15:15
kylo1303: x− tyle h basen I napelnia
x+5 − tyle czasu basen II
| 1 | |
| − tyle zrobi peirwszy kran w godizne
|
| x | |
| 1 | |
| − tyle w godzine drugi
|
| x+5 | |
7 maj 15:17
Franek: skąd te zadania?
7 maj 15:18
Basiek: z zadania.info

Dobra, muszę się skupić. Robię te wszystkie zadania jakoś... na opak. W rezultacie, mimo że
chyba sobą z poziomu podstawowego nie wychodzi... nic.
Kylo− dzięki
7 maj 15:19