...
Maturzystka: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego wynosi a1= 7 a jego róznica r=8.
Wyrazem tego ciągu jest liczba?
A. 8
B. 71
C. 43
D. 56
Na czym polega te zadanie?
7 maj 15:04
Alkain: Na sprawdzeniu która z podanych liczb należy do tego ciągu
7 maj 15:05
krystek: an=7+(n−1)*8
7 maj 15:07
Maturzystka: Dzięki
7 maj 15:10
Eta:
odp: B)
a
n= a
1+(n−1)*r i n€ N+
a
n= 7+(n−1)*8 ⇒ a
n= 8n−1 i n ma być liczbą naturalną
| | 9 | |
dla an=8 ⇒ 8n−1=8 ⇒ n= |
| ∉ N+ −−− czyli odpada |
| | 8 | |
dokończ teraz samodzielnie.... i otrzymasz odp B)
7 maj 15:10