Jaki jest przedział rozwiązań tego równania ?
Jutrzejszy_Maturzysta: Jaki jest przedział rozwiązań równania x(x+3)−49=x(x−4) ?
7 maj 15:00
Alkain: x
2+3x−49−x
2+4x=0
7x=49
x=7
Tutaj nie ma przedziału jest tylko jedna liczba
7 maj 15:04
Jutrzejszy_Maturzysta: x(x+3)−49=x(x−4)
x2+3x−49=x2−4x
7x=49
x=7
7 należy do przedziału (2; + nieskończoność)
7 maj 15:04
Jutrzejszy_Maturzysta: x(x+3)−49=x(x−4)
x2+3x−49=x2−4x
7x=49
x=7
7 należy do przedziału (2; + nieskończoność)
7 maj 15:05
Jutrzejszy_Maturzysta: dzięki
7 maj 15:05