Ile jest liczb 8−cyfrowych, w których dokładnie pięć jest parzystych oraz dokład
aga: Witam! Potrzebuję dowiedzieć się czy dobrze rozwiązuję zadanie, które już pojawiło się an
forum, lecz nie mogę znaleźć jego rozwiązania. A więc:
Ile jest liczb 8−cyfrowych, w których dokładnie pięć jest parzystych oraz dokładnie trzy są
nieparzyste.
Ja to robię tak (nie wiem czy dobrze

):
a) Liczba zaczyna się od parzystej (0, 2, 4, 6, 8 i "0" nie może być an początku):
C
11*C
15*C
47*C
15*5
3 = 109375
b) Liczba zaczyna się od nieparzystej (1, 3, 5, 7, 9):
C
11*C
15*C
57*C
15*5
2 = 4375
RAZEM: 109375 + 4375 = 113750