Stereometria
Aniaaaaa:

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni , zaś krawędź boczna jest równa 5.
Oblicz objętość ostrosłupa.
Widziałam odpowiedzi, ale robiąc innym sposobem, wyszedł mi inny wynik i nie wiem dlaczego nie
mogę tak liczyć, albo gdzie popełniłam błąd.
Krawędź boczna wynosi 5, a fioletowy jest równoramienny, czyli przy podstawie ma po 45 stopni,
wiec z sin45 obliczyłam wysokość tego trójkąta oraz podstawę. Później korzystając z podanego
kąta liczyłam z sin60 wysokość ostrosłupa, ale licząc dalej wynik wychodzi zupełnie inny.
Mariola: spróbuję roztrzaskać....Najpierw pole podstawy a
2 czyli 5
2=25. Obliczam teraz wysokość
ostrosłupaPp=1/2a*h
25=1/2*5*h
25=5/2*h /: 5/2
25*2/5=h
10 =h
I już mam wszystko, dane podstawiam pod wzór na objętość, czyli:V=1/3*Pp*h
V=1/3*25*10
V=1/3*250
V≈8,3
PS. Tak mi wychodzi... trochę brzytki wynik, ale nie zawsze wychodzą ładne (mam nadzieję, że
dobrze)