trygonometria
złośnica: nie umiem trygonometrii

kąt α jest kątem ostrym i sinα − 2cosα = 0. zatem:
A: tgα=0,25
C: tgα=0,5
D: tgα=2
pomozcie:((
7 maj 14:52
Fail: C, bo tgα=sinαcosα
7 maj 14:56
cinek: przenies 2cosα na drugą stronę i zobacz czy czegoś tu nie widzisz (kolejnej, która pozwoli ci
osiagnąć tangens
7 maj 14:56
cinek: ekhm, ma być D
7 maj 14:57
Fail: ja tez nie umiem xD
7 maj 14:59
złośnica: czyli robie:
sinα=2cosα / cosα
dobrze?
7 maj 15:05
cinek: tak
7 maj 15:09
cinek: tak
7 maj 15:10
złośnica: łi
7 maj 15:11