f
bas: wartość pewnej funkcji liniowej dla x=5 wynosi 4 i jest ona dwa razy większa od wrtości tej
funkcji dla x=1. Ile wynosi wartość tej funckji dla x=3 ?
7 maj 14:51
sazzi001: 3
7 maj 15:28
pigor: ... otóż, z warunków zadania
f(x)=ax+b=? i
f(3)=? ,
gdzie
f(5)=4=2f(1) ⇔ 5a+b=4 i 4=2(a+b) ⇔ 5a+b=4 i a+b=2 ⇔ 4a=2 i b=2−a ⇔
⇔ a=
12 i b=
32 ⇒
f(x)=12x+32 i
f(3)=62=
3 ...
7 maj 15:46
pigor: ... otóż, z warunków zadania
f(x)=ax+b=? i
f(3)=? ,
gdzie
f(5)=4=2f(1) ⇔ 5a+b=4 i 4=2(a+b) ⇔ 5a+b=4 i a+b=2 ⇔ 4a=2 i b=2−a ⇔
⇔ a=
12 i b=
32 ⇒
f(x)=12x+32 i
f(3)=62=
3 ...
7 maj 15:48
pigor: ... mój komputer wolny jak cholera i widać powyżej efekt przeciążenia (dubel) forum . ...
7 maj 15:49