liczba... jest równa
abc: Liczba (2−√2)2−(2+√2)2 jest równa
Wychodzi mi 4, a w odpowiedziach jest −8√2
7 maj 14:46
konrad: zastosuj wzory:
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
7 maj 14:52
abc: wiem, wiem własnie zastosowałem je i wychodzi mi inaczej niż w odpowiedziach
7 maj 14:53
konrad: zastosuj wzory:
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
7 maj 14:53
konrad: oj dwa razy się wysłało
zapisz swoje obliczenia tutaj
7 maj 14:53
Beatris: Mi też wychodzi 4, więc to może bląd w odpowiedziach
7 maj 14:56
pigor: ...

lub ze wzoru na różnicę kwadratów tak :
(2−√2)2−(2+√2)2= (2−
√2−2−
√2)(2−
√2+2+
√2)= −2
√2 *4=
−8√2 . ...
7 maj 14:57
abc: 22−2*2*√2+(√2)2−22+2*2*√2+(√2)2=4−4√2+2−4+4√2+2=4
7 maj 14:59
abc: to gdzie mi sie wkradl blad?
7 maj 15:01
konrad:
22−2*2*√2+(√2)2−(22+2*2*√2+(√2)2)=...
7 maj 15:02
pigor: ... znak minus działa na znaki w 2−gim nawiasie, a ty nie zmieniłeś tych znaków
7 maj 15:02
abc: FUCKtycznie!
dzięki!
7 maj 15:03