Wielomiany ( proszę o pomoc ) jutro matura
Liceum Uzupełniające : Dany jest wielomian W(x)=3x3−2x2+kx
−wyznacz k tak ,aby pierwiastkiem tego wielomianu była liczba 1
dla wyznaczonej wartośći k wyznacz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu
ja to wykonać
7 maj 14:46
Liceum Uzupełniające : proszę bardzo pomoc
7 maj 14:51
Hary:
7 maj 14:55
krystek: W(1)=0 i licz k
7 maj 14:56
Mateusz:
jezeli 1 ma byc pierwiastkiem wielomianu to W(1)=0
33−22+k=0
7 maj 14:57
matura już jutro : W(1)=3x13−2x12+kx1 i jak to ma być pierwiastek to W(1)=−0 czyli 3−2+k=0 czyli k=−1
7 maj 14:59
Mateusz:
poprawka 3*1
3−2*1
2+k=0 kolejnosc działan
7 maj 14:59
matura już jutro : mateusz potęgi są przy 1 a nie przy np 2 lub 3
7 maj 15:00
matura już jutro : oo właśnie
7 maj 15:01
matura już jutro : wielomian jest stopnia 3 czyli ma 3 miejsca 0 , x
1 , x
2 i 1 , trzeba policzyć pozostałe
miejsca przez rozłożenie na czynniki tego wielomianu , schemat hornera lub łopatologicznie
7 maj 15:03
Liceum Uzupełniające : nie mi to pokaże , jak by to wyglądało na przykładnie tego zdania
te x1 i x2
7 maj 15:10
matura już jutro : W(x)= 3x3 −2x2 − x czyli masz tak 3x3−x2−x2−x czyli x2(3x−1)x(x−1)(x+1) z tego
wychodzi że pierwiastki to 1/3 , 1, −1
7 maj 15:12
matura już jutro : rozumiesz to ?
7 maj 15:20
Liceum Uzupełniające : nie za bardzo
3x3−x2−x2−x czyli x2(3x−1)x(x−1)(x+1) z tego wychodzi że pierwiastki to 1/3 , 1, −1
z skąd to się bierze
7 maj 15:24