pomozcie mi z zadaniem, bardzo pilne!
Zdesperowany!: Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Określamy prawdopodobieństwo tak aby wszystkie zdarzenia
elementarne były równoprawdopodobne (za zdarzenia elementarne przyjmujemy wszystkie możliwe
trójki np (O, R, O). Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń
A −liczba orłów będzie większa od liczby reszek
B − otrzymamy dokładnie 2 orły
C − otrzymamy 3 razy ten sam wynik
Przy danych z zadania sprawdź czy spełnione są następujące związki
a) P(A suma B) = P(A) + P(B)
b) P(B suma C) = P(B) + P(C)
c) P(A suma A') = P(A) + P(A')
d) P(B' suma C) = P(B') + P(C)
7 maj 14:30