matematykaszkolna.pl
mnozenie siemanko: niech A= 123 433 220 oraz B = 311 122 434 będą macierzami o współczynnikach w ciele Z5. oblicz macierze A*B i A1 . nie wiem jak tutaj narysowac maceirz wiec napisalem kolejno wiersze(wektory poziome) danych macierzy, czyli wiadomo 433 jest pod 123. i chcialbym sie dowiedziec wreszcie k...... mać czym sie różni takie zwykle mnozenie macierzy od tego w ciele Z5 jaki to dział... co to jak to toto? bede wdzieczny
7 maj 14:21
Krzysiek: A*B −zwyczajnie mnożysz dwie macierze i na końcu na każdy wyraz nowej macierzy nakładasz (mod 5) (resztę z dzielenia przez 5 ) czyli np. masz 6=1(mod 5) 3=3(mod 5) 15=0(mod 5 ) itd.
7 maj 15:26
siemanko: nakładam tzn do wyrazów nowej macierzy dodaje tę reszte tak
7 maj 15:42
Krzysiek: tzn, jak wyjdzie Tobie np. 26 w pierwszym wierszu pierwszej kolumnie to wpisujesz tam: 1 więc nie dodajesz resztę tylko piszesz resztę
7 maj 15:46
siemanko: a jesli np doprowadzam macierz w ciele Z5 do górnoschodkowej i wiadomo chce wyzerować wyraz pod spodem to dodaje do tego wyrazu wyraz z góry pomnozony przez liczbe normalnie...a w Z5 ? musze znalezc taka liczbe ktorej reszta z dzielenia przez 5 daje taką liczbe ktora moglbym wyzerowac liczbe pod spodem czy jak
7 maj 16:21
siemanko: wie ktos
7 maj 17:42
siemanko: emotka
7 maj 19:57
Krzysiek: dobrze myślisz, tak by reszta z dzielenia przez 5 wynosiła 0
7 maj 20:00
siemanko: dzięki wielkie stary bo mialem rozkmine na miare okrągłości ziemi haha. Mam 4 ksiazki do algebry obszerne na maksa i z nimi jade ale nigdzie tego nie bylo, a profesorek sobie cos tam mazał na tablicy, a ja ciemny skąd mu sie to wzielo
7 maj 23:20