7 maj 14:21
Krzysiek: A*B −zwyczajnie mnożysz dwie macierze i na końcu na każdy wyraz nowej macierzy nakładasz (mod
5) (resztę z dzielenia przez 5 )
czyli np. masz 6=1(mod 5)
3=3(mod 5)
15=0(mod 5 )
itd.
7 maj 15:26
siemanko: nakładam tzn do wyrazów nowej macierzy dodaje tę reszte tak
7 maj 15:42
Krzysiek: tzn, jak wyjdzie Tobie np. 26 w pierwszym wierszu pierwszej kolumnie to wpisujesz tam: 1
więc nie dodajesz resztę tylko piszesz resztę
7 maj 15:46
siemanko: a jesli np doprowadzam macierz w ciele Z
5 do górnoschodkowej i wiadomo chce wyzerować wyraz
pod spodem to dodaje do tego wyrazu wyraz z góry pomnozony przez liczbe normalnie...a w Z
5 ?
musze znalezc taka liczbe ktorej reszta z dzielenia przez 5 daje taką liczbe ktora moglbym
wyzerowac liczbe pod spodem czy jak
7 maj 16:21
7 maj 17:42
siemanko:
7 maj 19:57
Krzysiek: dobrze myślisz, tak by reszta z dzielenia przez 5 wynosiła 0
7 maj 20:00
siemanko: dzięki wielkie stary bo mialem rozkmine na miare okrągłości ziemi haha. Mam 4 ksiazki do
algebry obszerne na maksa i z nimi jade ale nigdzie tego nie bylo, a profesorek sobie cos tam
mazał na tablicy, a ja ciemny skąd mu sie to wzielo
7 maj 23:20