rownanie prostej
;p: Prosta k ma równanie y=2x − 3. Wskaż równanie prostej l równoległej do prostej k
i przechodzącej przez punkt D o współrzędnych (−2, 1).
7 maj 13:52
Fail: a1 * a2 = −1 stad masz y = −1/2x +b
podstawiasz x i y punktu i gotowe
7 maj 13:53
Fail: a1 * a2 = −1 stad masz y = −1/2x +b
podstawiasz x i y punktu i gotowe
7 maj 13:53
sazzi001: 2x−y−3=0
pr prostopadła ma wzór
x+2y+C=0
za x i y podstawiasz współrzędne punktu d i wychodzi
7 maj 13:57
;p: nie kapuje... jakie a1 , a2...?
7 maj 13:58
;p: nie kapuje... jakie a1 , a2...?
7 maj 13:58
Fail: a
1 to wspolczynnik kierunkowy prostej

proste sa prostopadle wtedy i tylkow tedy, gdy ich
iloczyn daje −1
7 maj 14:00
Fail: a1 i a2 **
7 maj 14:00
sazzi001: a1 to w Twoim przypadku 2. To to coś, co stoi przed x. Otwórz sobie tablice matematyczne na
geometrii analitycznej (konkretniej str 5) i na samym dole masz zależności, które podaje Ci
Fail.
7 maj 14:06