Wartość wyrażenia U{sin^2 38+cos^2 38 -1}{sin^2 52+cos^2 52 +1} jest równa
Jutrzejszy_Maturzysta: | | sin2 38+cos2 38 −1 | |
Wartość wyrażenia |
| jest równa |
| | sin2 52+cos2 52 +1 | |
| | 1 | | 1 | |
A. |
| B. 0 C. − |
| D. 1 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 13:51
Angela: A
7 maj 13:52
ICSP: B
7 maj 13:52
Jutrzejszy_Maturzysta: Prosiłbym o rozwiązanie, gdyż odpowiedź sama w sobie nic mi nie da :S
7 maj 13:52
Angela: a sorka, nie zauwazyłam ze w liczniku jest −1
7 maj 13:52
Jutrzejszy_Maturzysta: Wiem , że odopwiedz B bo to z matury 2011 tylko jak to rozwiązać ?
7 maj 13:53
asdf: masz podpowiedź:
1. sin
2x + cos
2x = 1
7 maj 13:53
Jutrzejszy_Maturzysta: yyy
7 maj 13:54
ICSP: asdf co tyś zrobił

CO TO JEST
7 maj 13:55
Jutrzejszy_Maturzysta: | 0 | |
| Coś takiego wyjdzie ? |
| 2 | |
7 maj 13:55
ICSP: | 0 | |
| = 0 jeśli coś ≠ 0 tak powinno być... |
| coś | |
7 maj 13:56
;p: bierzesz z jedynki trygonometrycznej, gdzie sin2α + cos2 = 1
Zatem sin2 38 + cos2 38 − 1= 1 − 1 = 0
sin2 52 + sin2 52 + 1 = 1+1 = 2
0/2 = 2
7 maj 13:57
Jutrzejszy_Maturzysta: Jest tak w tablicach matematycznych, że sin2x + cos2x = 1
7 maj 13:58
7 maj 13:59
kurwa: od jutro
7 maj 14:01
Jutrzejszy_Maturzysta: Juz wiem

thx
7 maj 14:17