ciągi liczbowe.
asdf: Wykaż, że jeśli liczby a,b,c są dodatnie (a,8,c) jest ciągiem eometrycznym i (log2a, log2b,
logc) jest ciągiem arytmetycznym, to b = 8
Jakieś wskazówki?
7 maj 13:46
asdf: pomoże ktoś?
7 maj 13:52
krystek: | c | | 8 | |
| = |
| ale trzeci log nie ma liczby logarytmowanej bierzesz różnice stałą |
| 8 | | a | |
log
2b−log
2a= ?
7 maj 13:53
asdf: We wskazówkach mam takie coś:
2log
2b = log
2a + log
2b
Dlaczego + log
2b a nie log
2c? skoro 8
2 = ac
7 maj 13:56
krystek: masz wtedy log2c−log2b=log2b−log2a z def ciągu arytm
2log2b=log2c+log2a
7 maj 13:58
krystek: b2=c*a
a*c=8
7 maj 13:59
%25253Cb%25253Ekylo1303%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Tam%252520przy%252520log%25253Csub%25253Ec%25253C%25252Fsub%25253E%252520powinno%252520byc%252520log%25253Csub%25253E2%25253C%25252Fsub%25253Ec%25253F%252520Jesli%252520tak%252520to%252520wystarczy%252520skorzystac%252520z%252520wlasnosci%252520c.%252520geo%252520i%25250A%252520c.aryt%252520i%252520wyjdzie.%252520Co%252520wyzej%252520zrobil%252520%25253Cspan%252520style%25253D%252522font-weight%25253Abold%252522%25253Ekrystek%25253C%25252Fspan%25253E%25250A%25250A
7 maj 14:03
kylo1303: Bosko... Jako ze moj powyzszy post nie jest w formie jakiej bym oczekiwal to po krotce napisze
ponownie:
Jesli tam jest log2c to wtedy wystarczy skorzystac z wlasnosci c.aryt i c.geo i ladnie
wyjdzie, co wyzej pokazal krystek
7 maj 14:05
krystek: @kylonapisane ma wcześniej przeze mnie , ale nie rozumiał pytania zainteresowany.
7 maj 14:08
asdf: ok dzięki, wychodzi q = 1
7 maj 14:59
asdf:
7 maj 15:11