Jednokładność ???
robertn5012: W jednokładności o środku S i skali k obrazem okręgu o równaniu (x+3)2 + (x+1)2 = 1 jest
okrąg o równaniu (x−3)2 + (y−2)2 = 9. Oblicz współrzędne środka jednokładności.
Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą jednokładnością? Nie wiem o co chodzi może jakiś mały
podręczny rysunek albo jakaś ciekawa strona?
7 maj 13:16
Eta:
| | r2 | |
O1(−3,−1) , r1=1 O2(3,2) , r2=3 to skala jednokładności k= |
| = 3 |
| | r1 | |
dla k≠0 , S(x,y) −− środek jednokładności to:
→ →
SO
2= k*SO
1
[3−x, 2−y] = 3*[ −3−x, −1−y] ⇒ 3−x= −9−3x i 2−y= −3−3y
x= −6 i y= − 2,5
odp:
S( −6; −2,5)
Co widać też na załączonym "obrazku"

Powodzenia na maturze!
7 maj 15:03
robertn5012: tak tak ale jeszcze idzie jedno rozwiązanie k=3 i k=−3 więc w drugim przypadku s=(−3/2;−1/4)
ale dzięki wielkie za pomoc pozdrawiam
7 maj 18:02