pytanie
Ola: Wytłumaczy mi ktoś jak największemu debilowi jak rozwiązywać zadania wykaż że/ udowodnij?
7 maj 13:16
Tomek.Noah: To zapodaj treść

Ktoś napisze
7 maj 13:33
Ola: Uzasadnij że jeżeli a+b= 1 a2+b2=7 to a4+b4=31 (chodzi o sposób tak łopatoligicznie bo od 1
klasy liceum nie mogę tego rozkminić a na ostatniej maturze było sporo takich zadań)
7 maj 13:47
Tomek.Noah: haha miałem to na maturze
7 maj 13:49
Tomek.Noah: zauważ żeby to udowodnić musisz sama dojść do tego ile wynosi a4+b4, dlatego korzystasz z
założeń czyli z tego co jest pewne : a+b=1 i a2+b2=7 jakbyśmy podniesli wyrażenie a2+b2
do kwadratu to napweno dostaniemy składniki których szukamy czyli a4+b4 (to wynika z wzorów
skróconego mnożenia) a więc zrób to:
a2+b2=7 / ()2
(a2+b2)2=49
(a2)2+2a2b2+(b2)2=49
a4+2(ab)2+b4=49
a4+b4=49−2(ab)2
widzimy ze prawie mamy wszystko tylko nie wiemy ile wynosi nasze "ab" ale zobaczmy do polecenia
i tak skorzystaliśmy z a2+b2=7 ale nie skorzystaliśmy z faktu iz a+b=1 zróbmy tak jak
poprzednio czyli
a+b=1 /()2
(a+b)2=1
a2+2ab+b2=1
a2+b2+2ab=1 ale a2+b2 było dane ze wynosi 7 wstawmy to mamy:
7+2ab=1
2ab=−6
ab=−3
mamy nasze ab wstamy je do naszego pierwszego "wzoru" i mamy
a4+b4=49−2(ab)2
a4+b4=49−2(−3)2
a4+b4=49−2*9
a4+b4=49−18=31
c.b.d.o
7 maj 13:57
Ola: założenie to a4+b4=31? a teza?
7 maj 14:00
siemanko: jak debilowi powiadasz...no wiec najprościej rzecz ujmując założenie to coś z czego sie
korzysta, a teza to coś co sie robi...teraz powinnas juz wiedzieć gdzie teza
7 maj 14:13
Ola: czyli założenie a+b=1 i a2+b2=7 a teza a4+b4=31 a dowód cała reszta? ;>
7 maj 14:53