Wezmę te obliczenia do rozpracowania przy błędnym
wyniku, zobacze co pominąłem itp
Jeśli komuś sie nudzi to może zrobić obliczenia, jednak
prosiłbym aby były dosyć łatwe, nie z rozszerzonego; jakieś wzory o których na podstawie nie
słyszano
Oto one:
1) Pole podstawy stożka jest równe 27 π cm2, a jego objętość równa 27π cm3. Wyznacz kąt
między tworzącą stożka a jego podstawą
.2) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do średnicy pod kątem 30 *. Oblicz Pc i V
tego walca, wiedząc, że promień podstawy wynosi 8√3 .
3) Oblicz objętość kuli, wiedząc, że pole koła wielkiego wynosi 8π.
4) Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o ramieniu a i kącie przy podstawie 60
*.
Oblicz objętość i pole powierzchni tego stożka.
Dziękuję z góry
| 4 | ||
V = | πr3 = ... | |
| 3 |
| 2 | ||
Masakra wyszło mi w 4 zadaniu, że P= a2 a V= | πa ![]() | |
| 3 |
| a3√3π | ||
4) V= | ||
| 24 |
| 3a2π | ||
Pc= | ||
| 4 |
Ew rysunek poglądowy. Wyszło mi że Δ jest równoboczny.
Ew rysunek poglądowy. Wyszło mi że Δ jest równoboczny.

| 1 | r | |||
cos60= | = | |||
| 2 | a |
| a | ||
a=2r⇒r= | ||
| 2 |
| √3 | h | |||
sin60= | = | |||
| 2 | a |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a3√3π | ||
V=1/3π*a2/4*a√3/2= | ||
| 24 |
| 3a2π | ||
Pc=πa/2(a/2+a)=πa/2(3a/2)= | ||
| 4 |