proste zad
Monia: Losowo wybrano dwa dowolne wierzchołki pewnego sześcianu i połączono je odcinkiem.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymany odcinek jest dłuższy od krawędzi tego sze−
ścianu?
| | | |
widziałam ze jest juz zrobiono to zadanie na tej stronie tyle ze taki sposobem | a ja go |
| | |
nie znam..
7 maj 13:12
Alkain: | |
oznacza tyle samo, że ze zbioru 8 liczb liczymy wszystkie pary dwu liczbowe. |
| |
| | 8! | | 7*8 | |
po rozpisie to |
| = |
| =28 |
| | 2!6! | | 2 | |
Czyli mamy 28 różnych par liczb
7 maj 13:18
Kacha: a mógłbys mi pokazać bez tego? bo takie cos jest na rozszerzeniu, jutro matura i nie chce sobie
mieszac w głowie
7 maj 13:19
Alkain: bez tego hmm
Spróbujmy takie coś...
Sześcian ma 8 wierzchołków. Wybieramy jeden wierzchołek, możemy połączyć go z 7 innymi.
Bierzemy następny możemy połączyć go wówczas z 7−1 innymi wierzchołkami. Potem następny 7−2 i
tak dalej...
Otrzymamy takie coś
7+(7−1)+(7−2)+(7−3)+(7−4)+(7−5)+(7−6)+(7−7)=7+6+5+4+3+2+1=28
Można z tego wyprowadzić wzorek ale to już sobie daruje
7 maj 13:28