Wyznacznik = 0,; pierwiastek podwójny
sasza: Witam!
Nie rozumiem na czym polega podwójność pierwiastka gdy Δ = 0. Przecież wówczas mamy tylko jeden
argument dla którego f(x) = 0. Gdzie tutaj podwójność?
7 maj 12:45
Mati: x
1=x
2 ma dwa pierwiastki tylko, że są one takie same, dlatego jest pierwiastkiem
podwójnym
7 maj 12:54
Skipper:
(x−2)
2=(x−2)(x−2)
7 maj 12:54
sasza: Nadal nie widzę uzasadnienia dla nazwania go podwójnym. Jest jedna wartość dla której f(x) jest
równe 0; chyba, że w tym wypadku twierdzi się, że 1 i 1 to dwie różne wartości.
7 maj 13:07
sasza: Ja rozumiem, że równanie stopnia drugiego ma 2 lub mniej rozwiązań ale dla równania trzeciego
stopnia z jednym pierwiastkiem nie mówi się chyba jest to pierwiastek potrójny?
7 maj 13:08
krystek: Równwnie kwadratowe ma dwa pierwiastki takie same gdy Δ=0 x1=x2
Skiper napisał Tobie
Pomyśl czy
(x−2)2=(x−2)?
7 maj 13:09