Pomocy!!!!!
robertn5012: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n
7−n jest podzielna przez 7.
rozkładając tą liczbę na czynniki postępuję tak:
n
7−n=n(n
6−1)=n(n
3−1)(n
3+1)=n(n−1)(n
2+n+1)(n+1)(n
2−n+1)=? i jak dalej to udowodnić

?
7 maj 12:33
ICSP: masz już w drugim temacie odp.
7 maj 12:45
robertn5012: "n7 − n = n(n−1)(n+1)(n2 + n + 1)(n2 − n + 1) = n(n−1)(n+1)(n2 + n − 6 + 7)(n2 + n − 6 +
7)=..."
no okej ale w tym drugim nawiasie Ci wychodzi (n2−n−6+7) i tak nie wiem co dalej zrobić
7 maj 13:07