Ekstrema lokalne
Fiona : Obliczyć ekstrema lokalne funkcji
f (x, y) = x2 – xy +2y2 – x + 4y – 5;
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak robi się tego typu zadania?
7 maj 12:17
Vizer: Przyrównujesz do zera pochodne cząstkowe i punkty z układu równań są podejrzane o ekstremum,
potem tworzysz formę kwadratową i obliczasz odpowiednie minory.
7 maj 12:31
Fiona : ?
7 maj 12:33
Vizer: Policz pochodne cząstkowe.
7 maj 12:37
Fiona: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać te zadanie?
10 maj 18:42
10 maj 18:46
AS: Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
10 maj 20:18
Maslanek: To skoro już tak ładnie rozpisane jest, to zapytam

f ’xx(xo,yo). Co znaczy ten podwójny x?
10 maj 20:24
Krzysiek: że dwa razy różniczkujesz po 'x'
10 maj 20:26
Maslanek: A W(x0, y0)?. Wartość w miejscach zerowych podwójnych różniczek?
10 maj 20:28
Krzysiek: popatrz sobie na ten link na wiki, bo tam jest praktycznie to samo
10 maj 20:30