aaaaaaaaaaaaaaa
saaaaaaa: czy 0,(28) jest liczbą wymierną?
7 maj 12:14
saaaaaaa: pomoze ktoś?
7 maj 12:17
Dżoli: tak
7 maj 12:21
pigor: ... tak, bo
niech
x=0,(28) / *100 ⇒ 100x=28,(28) ⇔ 100x=28+0(28) ⇔ 100x=28+x ⇔
⇔ 99x=28 ⇔
x=2899 ∊ W . ...
7 maj 12:21
saaaaaaa: to wytłumacz mi teraz jak to mozlwie, skoro jest cały czas tak 0,282828282828? xD
7 maj 12:22
saaaaaaa: rozumiem.
7 maj 12:22
saaaaaaa: a jak by było 0,1245634232424 to już nie będzie wymierne?
7 maj 12:22
Vizer: 0.(28)=x / *100
28.(28)=100x
28+0.(28)=100x
28+x=100x
28=99x
Jak widać jest to liczba wymierna, gdyż da się ją przedstawić w postaci ułamka.
7 maj 12:23
Dżoli: nie da się jej przedstawić w postai ułamka więc 0,1245634232424 nie jest liczbą wymierną
7 maj 12:26
Vizer: Czemu nie będzie?
| 1245634232424 | |
| |
| 10000000000000 | |
Da się przedstawić w postaci ułamka
7 maj 12:27
Patronus: jak to sie nie da:
| 1245634234424 | |
| − ułamek jak się patrzy |
| 10000000000000 | |
7 maj 12:28