ciagi
Ewelinka: trzy liczby tworza ciag arytmetyczny suma tych liczb jest rowna 12 drugi wyraz tego ciagu jest
rowny?
7 maj 12:03
ICSP: | | a1 + a3 | |
a1 + a2 + a3 = 12 oraz z faktu ze tworzą one ciąg arytmetyczny mamy : |
| = a2 |
| | 2 | |
czyli : a
1 + a
3 = 2a
2
a
1 + a
2 + a
3 = 12
a
1 + a
3 = 2a
2
wstawiając odpowiednio otrzymamy :
a
2 + 2a
2 = 12
3a
2 = 12
a
2 = 4
7 maj 12:10
picia: 3,4,5
7 maj 12:11
ICSP: [P{picia]] tak samo jak i 2,4,6 oraz 0,4,8 itd.
Nie pytają nas o ciąg tylko o a2 tego ciągu.
7 maj 12:15
Aga: a skąd mamy 2a2
tylko ta ostatnia dwójka mała miaa być
7 maj 12:59
Aga: rozumiem do tego momentu że a1+a3 przez 2 jest=a2 a skąd te 2a2?
7 maj 13:00
picia: ok
ICSP ale drugi zawsze bedzie 4

jesli ma a,b,c,d to troche szybciej wyszlo
7 maj 13:01
picia: wymnozone przez 2
7 maj 13:02
Aga: a no rzeczywiście.....dzięki
7 maj 13:07