funkcja wymierna
...: Funkcja wymierna
Funkcja f(x)=2x/(x2+1)
Wykaż, że jeśli a>b≥1, to f(a)<f(b).
7 maj 12:00
...: odświeżamy
7 maj 12:15
zią:
| 2 | | 2 | |
| < |
| / * (a+1) |
| a + 1 | | b + 1 | |
| | 2a + 2 | |
2 < |
| / * (b+1) |
| | b + 1 | |
2b + 2 < 2a +2
b < a
| | 2x | |
Dla a > b ≥ 1 ... zachodzi nierówność f(a) < f(b) funkcji f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
7 maj 12:33
...: sprytnie, sprytnie nie powiem
7 maj 12:36
...: Wyznacz te wartości parametru p , dla których dziedziną funkcji f (x) =
| | x+p | |
|
| jest zbiór liczb rzeczywistych. Tu mam pytanie. Dlaczego dla p=3 |
| | (p2−9)x2+(p+3)x+1 | |
x=−
16 nie należy do Df skoro dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych?
7 maj 12:45
...: up
7 maj 12:52
wilczy: gdyż mianownik nie może być równy 0 i musisz troche "uszczuplić" dziedzine
7 maj 12:55
...: a no dobra wiem o co chodzi
7 maj 13:10
Aga: czy te zadania to na jakim poziomie są?podstawowym?
7 maj 13:12