oprocentowanie
matura_help: Oprocentowanie roczne pewnej lokaty bankowej wynosi 8%. Jakie jest roczne oprocentowanie tej
lokaty po uwzględnieniu 19% podatku od odsetek?
A.7,81% B.6,48% C.8,19% D.9,9%
7 maj 11:54
Luki: Przyjmijmy, że położymy na lokate 100 zł, więc po roku bedzie 108 zł
Od tego co zarobimy trzeba zapłacić 19 % podatku, więc
8 zł − 100 %
x − 19 %
czyli x=1.52 i od 8 zł odejmujemy 1.52 i wychodzi 6.48 %
7 maj 12:35
pigor: .... czyli krótko np. tak :
81%*8%= 0,81*8%=
6,48% . ...
7 maj 17:13