funkcja
Alka: funkcja f(x)=ax+b przyjmuje wartości mniejsze od 10 wyłącznie dla x<2. Miejscem zerowym tej
funkcji jest liczba √3. Który zestaw warunków jest prawdziwy?
A.a>0, b<0 B.a>0, b>0 C.a<0, b<0 D.a<0, b>0
7 maj 11:51
Ola: skoro dla x<2. przyjmuje wartości mniejsze od 10 to dla argumentu 2 przyjmuje 10.
obliczasz jeszcze, że −b/a= √3 i wychodzi, że b= −a √3 podstawiasz do wzoru f(x)=ax+b i
otrzymujesz 10a−a √3=10
a=10( 2+√3) co jest większe od 0
b wynosi −√3 * 10( 2+√3) co jest mniejsze od 0 i odp A jest prawdziwa
7 maj 12:15