Funkcja
Alka:

Zadania do rysunku:
1.Funkcja f ma wzór:
A.f(x)=2(x+3)
2−4 B.f(x)=
12(x−3)
2−4 C.f(x)=2(x−3)
2−4
D.f(x)=
12(x+3)
2−4
prosze o wytłumaczenie jak to zrobić, szczególnie jak znaleźdź wartość a bo tego nie wiem
2. jaki jest zbiór wartości funkcji y= −f(x)?
A.<−4;
∞) B.(−
∞;4> C.(−
∞;−4> B. zbiór R
3. Ile miejsc zerowych ma funkcja y=f(x+5)+4
A.0 B.1 C.2 D.3
7 maj 11:44
sazzi001: 1) wzór funkcji w postaci kanonicznej znasz? na przyszłość y=a(x−p)2+q
Twoje p i q to współrzędne wierzchołka, czyli (−3,−4). czyli teraz brakuje tylko a. jak je
policzyć? otóż masz bardzo ładny punkt P, o współrzędnych (1,4). co z tym zrobić? podstawić do
wzoru zamiast x i y. jak Ci wyjdzie a to piszesz wzór w postaci kanonicznej z wyliczonym a.
(odp d)
7 maj 14:25
sazzi001: resztę już zrobisz?
7 maj 14:25