promien okregu
misia: Promień okręgu o równaniu x
2+y
2−12x+33=0 ma długość

?
Prosze rozwiązać to krok po kroku bo nie mam pojęcia jak to zrobic a jutro matura:(:(:(:(:(
7 maj 11:25
Patronus:
x2 + y2 − 12x + 33 = 0
(x−6)2 + y2 − 36 + 33 = 0
(x−6)2 + y2 = 3
Promień r = √3
7 maj 11:27
misia: nie mam pojęcia skąd wzieło sie 6 i 36?
7 maj 11:30
wmboczek: trzeba zapisać w postaci (x−a)2+(y−b)2=r2 i odczytać r
x2−12x+36+y2−3=0
(x−6)2+(y−0)2=√32
7 maj 11:30
misia: dzieki
7 maj 11:33
DZIADZIA: co trzeba miec ze soba na matme podstawowa procz głowy dowodu osobistego kalkulatora?
7 maj 11:33
picia: mozna tez skorzystac ze wzoru
c=a2+b2−r2
7 maj 11:34
Tragos: DZIADZIA, z 5 długopisów czarnych i wypada mieć linijkę i cyrkiel
7 maj 11:36
DZIADZIA: no i kalkulatorek dozwolony

?
7 maj 11:37
Tragos: kalkulator tak, ale prosty
7 maj 12:10