Proste zadanie z rachunku prawdopodobieństwa
emila: Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Określamy prawdopodobieństwo tak aby wszystkie zdarzenia
elementarne były równoprawdopodobne (za zdarzenia elementarne przyjmujemy wszystkie możliwe
trójki np (O, R, O). Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń
A −liczba orłów będzie większa od liczby reszek
B − otrzymamy dokładnie 2 orły
C − otrzymamy 3 razy ten sam wynik
7 maj 11:21
Patronus: |Ω| = 23 = 8
A − orłów jest 2 lub 3
A = {(r,o,o), (o,r,o), (o,o,r), (o,o,o)}
|A| = 4