POMOCY!!! PODOBNO ŁATWE!
emila: Klasa licząca 30 uczniów pojchała na wycieczkę. W czasie wycieczki 10 uczniów grało w piłkę
siatkową i nożną. 6 tylko w piłkę siatkową, 8 tylko w nożną. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego że losowo wzięty uczeń
a) grał w siatkę
b) grał w piłke nożną ale nie grał w siatkę
c) nie brał udziału w żadnej grze
d) brał udział w jednej grze?
7 maj 11:07
sazzi001: masz do tego wyniki? bo to zadanie wydaje się być aż za proste i mogę coś pomijać
7 maj 11:15
emila: nie mam, ono jest proste na pewno tylko że ja nic nie potrafie
7 maj 11:17
sazzi001: według mnie to powinno być tak, że Ω=30 bo 30 uczniów. i potem |A|=10+6=16. bo 10 gra w siatkę
i nożną czyli to też zaliczamy, no i plus tych co grają w samą siatkę. czyli P(A)=16/30=8/15.
I analogicznie resztę. Chociaż jak na moje doświadczenia z prawdopodobieństwem to jest za
proste^^
7 maj 11:39