ciagi:(
maturzystka: wyznacz wzor na n ty wyraz ciagu arytmetycznego wiedzac ze suma pierwszych piecu jgo wyrazow
jest rowna 10 a wyraz trzeci piaty i trzunasty tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny
7 maj 11:02
7 maj 11:09
Skipper:
a
1+2r=2
a
3=2
a
5=a
3+2r=2+2r
a
13=2+10r
2(2+10r)=(2+2r)
2
4+20r=4+8r+4r
2
4r
2−12r=0
4r(r−3)=0
r=0 ... sprzeczne w war zadania
r=3
a
1=−4
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=−4+3(n−1)
a
n=3n−7
7 maj 11:27
koło: dlaczego,
r=0 ... sprzeczne w war zadania?
Nie może to być ciąg arytmetyczny stały?
12 maj 08:07