proszę o rozwiązanie
ola: Figura płaska F1 jest podobna do figury F2 . Obwód figury F1 stanowi 40% obwodu F2 , zaś pole
figury F 1 wynosi 8. Pole figury F2 jest równe:
A) 50 B) 40 C) 25 D) 20
7 maj 11:02
krystek: obw F
1→0,4x
obw F
2→x
| | OF1 | | PF1 | |
i teraz |
| =k to |
| =k2 |
| | OF2 | | PF2 | |
7 maj 11:05
ola: no fajnie, ale ja nie umiem tego dalej policzyć.
7 maj 11:12
Ola: Ja ci to napisze

x/ 0,4x=k, gdzie x to Obwód figury F2
wychodzi ci z tego, że k wynosi 5/2
podstawiasz do wzoru
PF2/PF1= k
2
i to będzie 25/ 4 = PF2/ 8 i wychodzi, że pole figury F2 wynosi 50
7 maj 12:50