ciag geometryczny !!!!!!!!!!!!!!!!
tomek: an = 2 x 3n . OBLICZ SUME 12 POCZATKOWYCH WYRAZOW .wynik juz znam ale czy ktos moze mi je
rozwiazac ? a1 po obliczeniu rowna sie 6 a2 = 18 . q= 3
7 maj 11:00
picia: 313 − 3
7 maj 11:03
tomek: To ja wiem . ale skad sie wzielo 3
13 jak to trzeba obliczyc
7 maj 11:05
tomek: an = 2 x 3n . OBLICZ SUME 12 POCZATKOWYCH WYRAZOW .wynik juz znam ale czy ktos moze mi je
rozwiazac ? a1 po obliczeniu rowna sie 6 a2 = 18 . q= 3
7 maj 11:11
bas: a czy przypadkiem a2 nie równa się 12 ?
7 maj 11:22
tomek: nieee a2 = 18
7 maj 11:24
bas: a2 = 2* 3 * 2= 12
7 maj 11:26
bas: jak wyszło ci 18?
7 maj 11:28
Olaaa: ej w tym zadaniu n bylo w potedze
7 maj 11:31
Olaaa: i dlatego wychodzi 2 x 32 = 18
7 maj 11:32
bas: czyli wzó ogólny ma wygląda tak: an = 2* 3 n2 ?
7 maj 11:33
tomek: an = 2 x 3n
7 maj 11:34
DZIADZIA: co zabieramy na mature z matmy procz głowy i dowodu os.?
7 maj 11:35
bas: czarny długopis
7 maj 11:36
DZIADZIA: a kalkulator?
7 maj 11:40
bas: zależy jak w szkole kazali. u nas nie musimy przynosic, bo kalkulatory dostaniemy , w innych
szkołach kazali przynosić , musisz się dowiedzieć od jakiegoś swojego znajomego.
7 maj 11:43
sazzi001: kalkulator, linijka, ewentualnie ołówek ale wszystkie rysunki i tak są długopisem i cyrkiel. i
kalkulator oczywiście. co do pytania:
a
1=6
a
2=2*3
2=18 ....
czyli q=3
| | 1−qn | |
to już masz. teraz wzór na Sn= a1* |
| |
| | 1−q | |
czyli S
12=−3*(1−3
12)
czyli S
n= −3+3*3
12=3
13−3
jasne już wszystko?
7 maj 11:48