ciagi
Koala: wyznaczyc wartośći x dla których liczby 2sin2x,cos
2x i cos 2x są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego
7 maj 10:45
Koala:
7 maj 10:48
Koala: wiem ze trzeba doprowadzic do tego: 2cosx = 2sin2x + cosx alenie wiem jak to roziwazac teraz
7 maj 10:49
Koala: 2cos2x
7 maj 10:50
Koala:
7 maj 10:51
rumpek:
2cos
2x = 2sin2x + cos2x
2(1 − sin
2x) = 4sinxcosx + cos
2x − sin
2x
2(1 − sin
2x) = 4sinxcosx + 1 − 2sin
2x
2 − 2sin
2x = 4sinxcosx + 1 − 2sin
2x
2 = 4sinxcosx + 1
4sinxcosx = 1 / : 2
t = 2x, t ∊ R
Odczytujemy i potem wynik dzielimy przez 2
7 maj 10:53
Enter: dzięki wielkie
7 maj 11:13