
| 2 | ||
Odwrotnością liczby | jest liczba: | |
| √3−1 |
| 1 | ||
A. | ||
| √3+1 |
| 2 | ||
B. | ||
| √3+1 |
| −2 | ||
C. | ||
| √3−1 |
| 1−√3 | ||
D. | ||
| 2 |
juz bylo to na forum
| 2 | √3+1 | 2√3+2 | |||
* | = | =√3+1 | |||
| √3−1 | √3+1 | 3−1 |
| 1 | ||
odwrotnoscia jest | ||
| √3+1 |
| 1 | ||
odwrotnośc a→ | stąd | |
| a |
| 2 | 2(√3+1 | 2(√3+1) | ||||
a= | = | = | =√3+1 | |||
| √3−1 | (√3−1)(√3+1) | 3−1 |
| 1 | ||
odwrotnośc a ma postać | ||
| a |
| √3−1 | |
| 2 |
Trzeci wyraz pewnego ciągu geometrycznego jest równy 6, a szósty wyraz ma wartość (− 0,75) .
Iloraz tego ciągu jest równy:
A) − 1/8 B) − 1/6 C) − 1/3 D) − 1/2
możecie jeszcze to rozwiązać, bo za nim nie mogę sobie przypomnieć jak to rozwiązać. dzisiaj
mój mózg nie myśli matematycznie, dobrze, że matura dopiero jutro.