Jutro matura
Dominika: Jutro matura, dajcie mi jakieś zadanka do rozwiązania
7 maj 10:05
krystek: masz na forum i licz!
7 maj 10:12
Mystery9: Dane są dwa wierzchołki kwadratu A=(2,1), B=(3,4). Oblicz środek okręgu opisanego na tym
kwadracie.
7 maj 10:12
Seba93: Oblicz Sn , jesli a1=12, r= 4
7 maj 10:41
sylwek: Ma ktoś pomysł na zadanie z tym okręgiem? obliczyłem prostą przechodzącą przez AB i prostą
prostopadłą przez punkt A ale nie wiem co dalej
7 maj 11:17
asdf: narysowałeś sobie to? musisz obliczyć:
1. prostą |AB|
2. odległość między punktami A i B
3. prostą prostopadłą do prostej |AB| przechodzącą przez punkt B
4. Zaznaczyć punkt C na tej prostej, który jest takiej samej odległości jak |AB|
5. Środek odcinka |AC|, to będzie ten środek okręgu
7 maj 11:29
bas: zadanie zamknięte

O ile wzrośnie wartość funkcji liniowej y= 5x−2 jeśli argument wzrośnie o 3?
A.13
B.14
C.15
D.16
7 maj 11:32
asdf: y = 5x − 2
y = 5(x + 3) − 2
y = 5x + 15 − 2
y = 5x + 13
5x + 13 − (5x − 2) = 5x + 13 − 5x + 2 = 15
ODP C
7 maj 11:37
bas: poprawnie
7 maj 11:41
sylwek: (do zadania z okręgiem) ok mam długość |AB| ale wciąż nie widzę jak z tej długości obliczyć C
7 maj 11:44
bas: W jakim przedziale funkcja f(x) = x2 − 4x jest rosnąca ? (:
7 maj 11:45
M: Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na każdej kostce
wypadły co najwyżej 3 oczka lub suma wyrzuconych oczek jest równa 5.
7 maj 11:49
M: Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na każdej kostce
wypadły co najwyżej 3 oczka lub suma wyrzuconych oczek jest równa 5.
7 maj 11:50
sylwek: f(rosnąca)=(−4, +niesk) ?
7 maj 11:50
M: Rzucamy sześcienną kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najwyżej
2 oczka lub reszkę.
7 maj 11:51
M: Jeżeli log3 2 = a , to liczba log3 36 jest równa
A) 4a B) 2a + 3 C) 18a D) 2a + 2
7 maj 11:53
Franek: udowodnij że 2+2=5
7 maj 11:54
mati: jest to fukcja kwadratowa, parametr a jest dodatni wiec jest rosnaca
7 maj 11:54
asdf: @sylwek
znasz wzór na odleglość punktu od prostej?
x
2 − 4x jest rosnąca w przedziale od (
p;
∞)
7 maj 11:54
ICSP: rozwiąż równanie :
x3 + 3x2 + 3x2 + 11 = 0
7 maj 11:55
asdf: log32 = a
log36 = log32 + log39 + log32 = 2a + 2
ODP D
7 maj 11:57
asdf: ICSP wyluzuj
7 maj 11:58
ICSP: <p;+∞) zawsze domykamy przedział .
7 maj 11:58
ICSP: to równanie nie jest na wzory Cardano. Powinien je rozwiązać uczeń szkoły średniej.
7 maj 11:59
bas: Ω= 36
A − na każdej kostce wypadły co najwyżej 3 oczka
A= ( 1,1 , 1,2 , 1,3 , 1,4 , 1,5 , 1,6 ,
2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6
3,1 3,2 3,3 )
A= 15
15
P(A)= −−−−
36
B− suma wyrzuconych oczek jest równa 5
B− ( 1,4 , 2,3 , 3,2 4,1 )
B= 4
4 1
P(B) = −−− = −−−−
36 9
Dobrze ?
7 maj 11:59
asdf: x3 + 3x2 + 3x2 + 11 = 0
nie ma tutaj żadnej literówki?
7 maj 12:00
ICSP: nie
7 maj 12:01
M: do bas: odpowiedź to 11/36 więc źle
7 maj 12:02
bas: aha no tak
A = (1,1 , 1,2 , 1,3 ,
2,1 ,2,2 2,3
3,1 , 3,2 3,3 )
yhym, to jak 11 ?
7 maj 12:05
asdf: x
3 + 6x
2 + 11 = 0
x
3 + 6x
2 + 12 − 1 = 0
..poddaje się
7 maj 12:05
ICSP: grrr
powinno być :
x
3 + 3x
2 + 3x + 11

Na to co źle przepisałem już patrzę
7 maj 12:06
bas: Funkcja kwadratowa okreslona jest wzorem f(x) = x2 + bx+ c ma miejsce zerowe −2, 3. Wskaż
wartości współczynników b i c .
7 maj 12:07
ICSP: ze wzorów Viet'a masz od razu.
7 maj 12:09
M: no właśnie o to chodzi że tu trzeba jakoś obliczyć moc sumy zdarzenia A i B i nie wiem jak to
sie robi
7 maj 12:11
asdf: ICSP twojego
poprawionego też nie mogę coś zrobić
7 maj 12:12
bas: do ICSP: x1 + x2 = −b/a, a więc za x1 i x2 mam podstawić te miejsca zerowe −2 i 3 ?
7 maj 12:13
ICSP: 
masz podstawić
7 maj 12:14
ICSP: Co do pierwszego to rzeczywiście nie zrobisz

ale to :
x
3 + 3x
2 + 3x + 10 = 0
możesz bez problemu rozwiązać
7 maj 12:14
Artur: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (2x−3)(3+2x) − 5x
a) zapisz funkcje f w postaci iloczynowej
b) Określ zbiór wartości funkcji f.
7 maj 12:16
psik: mi wyszło że równanie nie ma pierwiastków całkowitych D:. To 11 mi się nie podoba
7 maj 12:16
bas: wychodzi mi że b= −a i niewiem co dalej .
7 maj 12:17
ICSP: bo nie ma pierwiastków całkowitych.
Przecież całkowite to od razu byście wyliczyli z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych więc
bezsensem było by dawanie takiego przykładu.
7 maj 12:17
ICSP: y = ax2 + bx + c
u ciebie
y = 1x2 + bx + c
7 maj 12:18
Artur: Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x) = a2x3 + 3ax + 2a2 − 11a
+ 10 przez dwumian x − 1 jest równa 6?
7 maj 12:19
sylwek: Basen można napełnić dwoma kranami. Pierwszy kran napełnia basen 8 godzin , a drugi w czasie
trzy razy dłuższym niż gdy basen jest napełniany dwoma kranami. W ciągu ilu godzin napełnia
basen drugi kran?
7 maj 12:21
M: do Slwek: pr AC to jest przekątna kwadratu wiec z odcinka AB obliczasz d i wychodzi 4
√5
teraz podstawiasz do wzoru na długość odcinka AC
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html tu masz ten wzór
za współrz A podstwiasz (2,1) a współrz. c wyliczasz z układu
7 maj 12:21
asdf: ICSP weź zrób to zadanie jak mozesz
x3 + 3x2 + 3x + 10 = 0
7 maj 12:23
ICSP: mistrz od grupowania nie może tego pogrupować

Bez przesady
7 maj 12:24
asdf: chociaż podpowiedź
7 maj 12:26
ICSP: 10 = 1 + 9
7 maj 12:26
asdf: tym sposobem już robiłem i mi nie szło, ale jeszcze raz spróbuje..
7 maj 12:27
7 maj 12:31
M: chłopaki od podstawiania umiecie zrobić zadania z prawdopodobieństwa ktore ww?
7 maj 12:31
asdf: pierdoły jakieś wymyśliłem, które chyba są źle...
x3 + 3x2 + 3x + 9 + 1 = 0
3(x2 + 3) + x(x2 + 3) + 1 = 0
(x2 + 3)(x + 4) = 0
x = −4
7 maj 12:31
asdf: na bank są źle...
7 maj 12:32
M: 

: musisz mieć błąd w proporcjach
7 maj 12:33
ICSP: ... gdzie przy 1 masz x
2 + 3

i mówiłem że nie wyjdzie liczba całkowita, wymierna tylko niewymierny pierwiastek.
7 maj 12:33
asdf: weź to zrób

za trudne
7 maj 12:35
ICSP: zaraz ci to Baśka zrobi
7 maj 12:37
robertn5012: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n7−n jest podzielna przez 7.
rozkładając tą liczbę na czynniki postępuję tak:
n7−n=n(n6−1)=n(n3−1)(n3+1)=n(n−1)(n2+n+1)(n+1)(n2−n+1)=? i jak dalej to udowodnić?
7 maj 12:37
M: 3(x2 + 3) + x2 (x2 + 3) + 1 = 0 przed drugim nawiasem musi być x2
7 maj 12:37
robertn5012: tam jest n7−n
7 maj 12:37
Angela: Wylicz największą liczbą całkowitą spełniającą nierówność:
(4+x)2<(x−4)(x+4)
7 maj 12:37
ICSP: n7 − n = n(n−1)(n+1)(n2 + n + 1)(n2 − n + 1) = n(n−1)(n+1)(n2 + n − 6 + 7)(n2 + n − 6 + 7)
=
= ... dokończ.
7 maj 12:44
sylwek: x<−4 czyli największą liczbą całkowitą będzie −4 dobrze?
7 maj 12:45
Angela: sylwek− źle..
7 maj 12:47
asdf: −1?
7 maj 12:50
Angela: czekam na dalsze rozwiązania
7 maj 12:51
MaragaretBrown: Prawdopodobieństwo:
Ω= 36
A− zdarzenie polegające na tym, że na każdej kostce wypadły CO NAJWYŻEJ 3 oczka
A= (1,1 1,2 1,3
2,1 2,2 2,3
3,1 3,2 3,3)
moc zdarzenia A− 9
B− zdarzenie polegające na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi 5
B= (1,4 2,3 3,2 4,1)
moc zdarzenia B− 4
Mamy obliczyć prawdopodobieństwa zdarzenia A lub B.
Moc zdarzenia A + moc zdarzenia B (z pominięciem powtarzających się 2,3 i 3,2) = 11 i właśnie
stąd wychodzi, że P= 1136
7 maj 12:52
Święty: 16+8x+x
2 < x
2−16
8x < −32
x < −4
x∊C ⇒ x=−5
7 maj 12:52
ICSP: (4+x)2 < (4+x)(4−x)
(4+x)(4+x−4+x) < 0
(4+x)x < 0
x ∊ (−4;0)
więc −1
7 maj 12:53
sylwek: no tak proste błedy a punkty uciekają
7 maj 12:53
Angela: −1 to jest błędna odpowiedź.
7 maj 12:55
Angela: Święty
7 maj 12:56
asdf: ICSP chyba zrobiłeś ten błąd co ja
7 maj 12:56
Angela: | | cosα+sinβ | |
W trójkącie prostokątnym dane są kąty ostre α=27o β=63o. Ile równa się |
| ? |
| | cosα | |
7 maj 12:56
ICSP: chyba tak
7 maj 12:57
asdf: Ostatnio na forum znalazłem fajne zadanie...

:
x
3 + 3x
2 + 3x + 10 = 0
pomożecie

?
7 maj 12:57
asdf: Z tym trójkątem to będzie odp: 2
7 maj 12:58
ICSP: sinβ = cosα.
nie ma co liczyć dalej.
7 maj 12:58
ICSP: Nie pomagać mu z tym wielomianem

Męcz się człowieku.
7 maj 12:58
lolita: asdf jak obliczyłeś to z tym trójkątem?
7 maj 12:59
asdf: bo nie umiecie

lolita, icsp wyjasnił
7 maj 13:01
Skin: −5
7 maj 13:01
def: Czemu nie pomagać? Czemu mój post został skasowany?
7 maj 13:03
lolita: już wiem wiem
7 maj 13:05
Angela: Jeżeli A jest zdarzeniem losowym oraz A' jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A
i P(A) = 5*P(A') , to prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe ile?
7 maj 13:08
asdf: mam fajne zadanie: wyznacz środek okręgu:
(x + 1)2 − (y + 2)2 = r2
7 maj 13:08
asdf: @def
bo ktoś tu ma władze i myśli, że nie wiem co to wolframa
7 maj 13:11
Angela: W pewnym sklepie ceny wszytskich płyt CD obniżono o 20%. Zatem za dwie płyty kupione w tym
sklepie należy zapłacić mniej o ile %?

wiem ze bardzo proste ale nie wątpie w to że są osoby które będą sie nad tym zastanawiać
7 maj 13:12
Luki: o 20 % proste
7 maj 13:14
Angela: z okręgiem to stawiam na:
S(1,2), ale powiem szczerze ze przez ten minus nie jestem pewna..
7 maj 13:14
MaragaretBrown: P(A)= 5P(A') => P(A')=
P(A)5
| ⎧ | P(A')= P(A)5 | |
| ⎩ | P(A)= 1− P(A') |
|
P(A)= 1−
P(A)5
P(A)=
56
7 maj 13:17
ICSP: bo lubię męczyć ludzi
def jesli bardzo chcesz możesz zrobił poprzedni przykład który źle przepisałem. Jest on
troszkę bardziej "ciekawy"
7 maj 13:17
Basiek: x3 + 3x2 + 3x + 10 = x3 + 3x2 + 3x + 1 + 9 = (x+1)3 + 9 = (x+1)3 + (3√9)3=
(x+1+3√9)(x2+2x+1− 3√9(x+1)+3√81)
7 maj 13:18
asdf: że ja na to z 9 nie wpadłem
7 maj 13:23
Basiek: A szkoda, zadanko w sumie naprawdę proste
7 maj 13:23
asdf: nom
7 maj 13:23
Basiek: Nie ma za co
7 maj 13:25
asdf: basiek ty nie na polskim?
7 maj 13:28
Basiek: .... ja nie pisałam rozszerzenia.
7 maj 13:29
Angela: asdf− co z tym okręgiem?
7 maj 13:29
asdf: angela, nie licz
7 maj 13:33
kylo1303: To zadanko od ICSP jakos trudne nie bylo. Sa tutaj zadanie dla rozszerzenia ktore nie
zostaly jeszcze zrobione?
7 maj 13:34
Ski: asdf mów jaki ma być ten środek? (−1,2)?
7 maj 13:37
asdf: sam nie wiem
7 maj 13:38
Ski: co za koleś
7 maj 13:38
Tomek.Noah: Chcesz coś na rozszerzenie?
7 maj 13:41
kylo1303: Wg mnie masz dobrze ten srodek.
7 maj 13:41
Dżoli: dobra, to niech przywędruje tu ktoś kto nam ładnie przedstawi co jest środkiem tego okręgu
7 maj 13:41
kylo1303: Inaczej bym nie pytal
7 maj 13:41
Dżoli: ejjjjjj, ale z rozszerzenia to nie tutaj

bo się sama zamieszam i nie bede widziała które moge
robić, a które omijąc z daleka
7 maj 13:42
Tomek.Noah: ok zaraz, jak chcesz oczywiście, coś Ci przyszykuję
7 maj 13:42
asdf: napewno tak podałeś jest źle, bo masz:
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
a odemnie masz:
(x − a)
2 − (y − b)
2 = r
2
to dwa różne wzory, z czego to co ja podałem to nie jest równanie okręgu
7 maj 13:42
kylo1303: Inaczej bym nie pytal
7 maj 13:44
Tomek.Noah: | 1 | |
| sprowadź dany ułamek do najprostszej postaci zależnie od dziedzin jaką |
| 1+2xcosα+x2 | |
posiada dany ułamek

(Takie zadanko z głowy

)
7 maj 13:47
kylo1303: asdf Mozna to troche zamienic (jak pozniej). Tyle ze ja tez sie troche machanlem, bo nei
zwrocilem uwagi ze 2y2 jest po drugiej stronie:
(x+1)2 + (y−2)2=r2+2y2+8 (z pozoru wyglada na rownanie okregu)
7 maj 13:47
Tomek.Noah: gdzie oczywiscie α∊(−π,π)
7 maj 13:47
Angela: asdf skąd masz to zadanie z okręgiem?
7 maj 13:50
asdf: według mnie to nie jest równanie okręgu, ale ja już dzisiaj sobie daje spokój

Jutro sobie
policzę
7 maj 13:51
;p: Prosta k ma równanie y=2x − 3. Wskaż równanie prostej l równoległej do prostej k
i przechodzącej przez punkt D o współrzędnych (−2, 1).
7 maj 13:51
asdf: angela, z głowy
7 maj 13:51
7 maj 13:52
kylo1303: Tylko co dla ciebie jest najprostsza postacia... Tak z miejsca to moge zamienic w ten sposob:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
|
|
| x2+2xcosa+1 | | (x+cosa)2+1−cos2a | | (x+cosa)2+sin2a | |
No iz tego dziedzina czyli:
x≠−cosa
i sina≠0
Z tego α≠kπ, gdzie k∊C → x≠ {−1,1}
Czyli rownanie nie moze wystepowac gdy x∊{−1,1} i α=kπ, k∊C
Nie wiem czy o to chodzilo.
7 maj 13:55
Angela: jutro

jutro już atura
7 maj 13:56
kylo1303: Aha, α∊(−π,π)... troche za pozno przeczytalem xD
7 maj 13:57
kylo1303: To z dziedziny musimy wyrzucic przypadek gdy:
(x+cosa)2+sin2a=0
sina=0 ⇒ a=0
x+cos0=0
x=−1
Dla (a=0 i x=−1) ten ulamek jest bledny (czy tam nie moze istniec).
7 maj 14:00
Tomek.Noah: wiesz najprostsza czyli najkrótszy zapis
7 maj 14:00
Tomek.Noah: ale wiesz specjalnie dałem taki ułamek bo ładna delta wychodzi xD i odrazu mozna wnioski dać
7 maj 14:02
Tomek.Noah: I nie równanie tylko Zapis ułamka
7 maj 14:02
Tomek.Noah: ale dobrze jest
7 maj 14:03
kylo1303: Tzn tak, tam oczywiscie nie rownanie (popatrzylem na "=" wyzej przy upraszczaniu ulamka).
A gdzie tam delte trzeba liczyc
7 maj 14:07
kylo1303: Tomek.Noah Bo mozna tez doprowadzic do postaci iloczynowej, ktos moze powiedziec ze
wtedy bedzie "krocej"
Jako ze to temat z zadaniami podstawowymi (o czym nie ma nigdzie wspomniane) to jesli ktos ma
ciekawe zadanka dla rozszerzonych to w innym temacie
7 maj 14:09
Tomek.Noah:
D:
Δ=4cos
2α−4=−4(1−cos
2α)=−4sin
2α Wniosek Δ=0 ⇔α=kπ k∊C dla pozostałych wartościach Δ<0 czyli
dla Δ=0 mamy
| 1 | | 1 | |
| = |
| czyli x≠−1 dla α=kπ k∊C |
| x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
dla Δ<0 mamy
| 1 | |
| i tu nam dojdzie kolejna liczba x nie moze byc tez −1 czyli |
| (x+cosα)2+sin2α | |
x≠−1 dla α=(2k+1)π k∊C
Tak szkicowo
7 maj 14:22
kylo1303: Aha, cos takiego.Czyli moglem jeszcze dodac przypadke gdy sina=0
7 maj 14:32
Danio: układ równań {4x+2y=10
6x+ay=15} ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli.
A. a = −1 B. a = 0 C. a = 2 D. a =3
moje pytanie jak to policzyc
7 maj 14:36
Zdesperowany!: Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Określamy prawdopodobieństwo tak aby wszystkie zdarzenia
elementarne były równoprawdopodobne (za zdarzenia elementarne przyjmujemy wszystkie możliwe
trójki np (O, R, O). Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń
A −liczba orłów będzie większa od liczby reszek
B − otrzymamy dokładnie 2 orły
C − otrzymamy 3 razy ten sam wynik
Przy danych z zadania sprawdź czy spełnione są następujące związki
a) P(A suma B) = P(A) + P(B)
b) P(B suma C) = P(B) + P(C)
c) P(A suma A') = P(A) + P(A')
d) P(B' suma C) = P(B') + P(C)
7 maj 14:36
7 maj 14:38
magda;(: Okrąg o środku w punkcie ) S = 7,3( jest styczny do prostej o równaniu . xy −= 32 Oblicz
współrzędne punktu styczności.
blagam pomocy, jutro matura
7 maj 14:47
Dominika: Zrobiłam sobie maturkę z 2010

Ale to był banał? Z matematyki jestem przeciętna, z zamkniętych miałam jedno źle a z otwartych
to nie oceniłam tych udowodnij, bo miałam jakoś inaczej, a nie wiem czy też dobrze.. Nie
zrobiłam prawdopodobieństwa do końca i pod koniec się w ostatnim pomyliłam.. Resztę zrobiłam
nawet bez większego myślenia.
Rozbawiło mnie działanie z zerową potęgą, na naszej maturze mogłoby być takie.
Czy to prawda, że matura z matematyki jest bardzo podobna do tej co była dwa lata wstecz?
Kumpel mi tak powiedział
7 maj 14:47
magda;(: Okrąg o środku w punkcie ) S = 3,7( jest styczny do prostej o równaniu y=2x−3 Oblicz
współrzędne punktu styczności.
no poprawilam
7 maj 14:48
magda;(: prosze rozwiazcie to...
7 maj 14:49
Danio: Danio: układ równań {4x+2y=10
6x+ay=15} ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli.
A. a = −1 B. a = 0 C. a = 2 D. a =3
moje pytanie jak to policzyc
7 maj 14:51
bas: wartość pewnej funkcji liniowej dla x=5 wynosi 4 i jest ona dwa razy większa od wrtości tej
funkcji dla x=1. Ile wynosi wartość tej funckji dla x=3 ?
7 maj 15:00
Tomek.Noah: 2
7 maj 15:06
janek kos: siema, widziałaś magda, te zadanie jest juz na zadane.pl
7 maj 15:06
bas: jak to policzyłeś ?
7 maj 15:07
bas: dobra już rozwiązałam ,wyjdzie 3 : )
7 maj 15:08
asdf: f(5) = 4
f(1) = 2
więc A = (5;4) B = (1;2)
y = ax + b
4 = 5a + b
2 = a + b
2 = 4a
7 maj 15:08
Tomek.Noah: normalnie mam funkcje w ksztalcie prostej y=ax+b
i wiem ze dla F(5)=4 F(2)=1 czyli zauwaz ze jak biore argument to wartosc jest zawsze mniejsza
o 1 co jest tak dla kazdego argumentu poniewaz jest to funkcja "liniowa" czyli wniosek ze
F(3)=2
7 maj 15:10
Tomek.Noah: upss moj bład xD
7 maj 15:11
asdf: @Danio
{4x + 2y = 10
{6x + ay = 15
Ma nieskończenie wiele rozwiązań jeżeli obie proste są takie same, jak pomnożysz pierwszą
| | 3 | |
prostą razy |
| to wszystko zauważysz.. |
| | 2 | |
7 maj 15:14
Danio: asdf dzieki wielkie
7 maj 15:44
maturzystka: punkt A leży na jednym ramieniu kąta o mierze 30 stopni w odległości 1 dm od drugiego
ramienia kąta. odległosc punktu A od wierzchołka tego kąta wynosi ?
7 maj 15:56
sylwek: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 daja resztę
3.
7 maj 16:13
MArlena: Największą wartością funkcji kwadratowej −2(x+3)2 − 4 jest ?prosze o odpowiedz
7 maj 16:17
asdf: −4
7 maj 16:18
Dominika: punkt A leży na jednym ramieniu kąta o mierze 30 stopni w odległości 1 dm od drugiego ramienia
kąta. odległosc punktu A od wierzchołka tego kąta wynosi ?
mnie wyszło 2, dobrze ?
7 maj 16:21
7 maj 16:23
Dominika: może ktoś sprawdzic to zadanie ?
7 maj 16:24
kylo1303: Tak, 2dm
7 maj 16:26
Dominika: no

w rozwiązaniu niepotrzebnie zamieniłam na centymetry i już bym miała złą odpowiedź bo napisałam
x=20 z czego wynika, że x= 20 dm, a nie cm
7 maj 16:39
Dominika: no

w rozwiązaniu niepotrzebnie zamieniłam na centymetry i już bym miała złą odpowiedź bo napisałam
x=20 z czego wynika, że x= 20 dm, a nie cm
7 maj 16:39
MArlena: Największą wartością funkcji kwadratowej −2(x+3)2 − 4 jest ?prosze o odpowiedz
7 maj 16:43
Dominika: −4 ?
7 maj 16:52
Merkucjo : 2+2*2 =
7 maj 17:28
MArlena: a jaki jest schemat rozwiazywania?
7 maj 17:37
KPSL: MArlena masz funkcje w postaci kanonicznej a(x−p)2+q
p i q sa współrzędnymi wierzchołka a że parabola ma ramionka w dół bo przy współczynniku a masz
"−" to największą wartością będzię właśnie q czyli −4
7 maj 18:38
maturzystka: to może takie:
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla którego równanie ||x−4|−x| = m ma tylko jedno
rozwiazanie.
7 maj 18:40
niklaus: może ktoś zrobić to zadanie od maturzystki z parametrami? szczerze nie wiem jak się za to
zabrać...
7 maj 18:41
psik: wyznaczam wzór funkcji klamerkowy dla f(x) = ||x−4|−x|
miejsce zerowe środkowego : x = 4
1) x ∊ (−∞;4)
f(x) = |4−2x|
2) x ∊ <4;+∞)
f(x) = |−4| = 4
Teraz dla przypadku drugiego:
Miejsce zerowe to x = 2 przy czym jestem cały czas w przedziale : (−∞;4)
1) x ∊ (−∞;2>
f(x) = −2x + 4
2) x ∊ (2;4)
f(x) = 2x − 4
Czyli
f(x) = −2x + 4 dla x ∊ (−∞;2>
2x − 4 dla x ∊ (2;4)
4 dla x ∊ <4;+∞)
Narysować funkcję i rozpatrzeć kiedy po przecięciu z prostą y=m ma jedno rozwiązanie, koniec.
7 maj 19:09
psik: Zadanie rozwiązuję poprzez narysowanie funkcji ( tej po lewej stronie równości ) czyli
graficznie.
7 maj 19:11