| (2sinxcosx) | sin22x | |||
1−2(sinxcosx)2= 1−2( | )2=1−2 | |||
| 2 | 4 |
| 2sinxcosnx | sin2x | |||
2sinxcosx=sin2x więc sinxcosx= | = | |||
| 2 | 2 |

no to dalej z wzoru cos4x=cos2x−sin2x=1−2sin22x :
F(x)=1−14 *2sin22x = 1−14(1−cos4x) = 14(4−1+cos4x)=14(3+cos4x) ,
więc
F(x)=1 ⇔ 14(3+cos4x)=1 ⇔ 3+cos4x=4 ⇔ cos4x=1 ⇔ 4x=π2+2kπ ⇔
⇔ x=π8++kπ2 ⇔ x=π8(1+4k) i k∊C , a co do zbioru wartości
ponieważ
|cos4x|≤1 ⇔ −1≤ cos4x ≤1 /+3 ⇔ −2≤ 3+cos4x ≤4 / *14 ⇔ −12≤ 3+cos4x ≤1 ,
to −12 ≤ F(x) ≤ 1 , czyli Zw.= <−12;1> − zbiór wartości funkcji F.