Ile cząsteczek znajduje sie w 1 litrze wody destylowanej?
CHEMIA: 1. Ile jonów K+ znajduję sie w szklance (250ml) 1M (1mol/litr) roztworu KCL. Wyrazić jako
stosunek dwóch liczb.
2. Ile cząsteczek znajduje sie w 1 litrze wody destylowanej?
3.Ile gramów soli kuchennej znajduje sie w 0,5 dm3 1,7% roztoru NaCl ?
4.Ile gram KOH nalezy rozpuscic w wodze alby otrzymac 1dm3 0,2 M (0,2 mol/l) roztowru tego
wodorotlenku?
5.Ile gramów siarczanu miedzi trzeba odważyc aby otrzymać 0,7 litra 1% roztworu?
6. Ile trzeba dolać wody do 50 ml roztworu o stęzeniu 1,5 mol/l aby otrzymac roztwór o stęzeniu
0,3 mol/l ?
7. Ile gram NaoH trzeba rozpuścić w 100ml wody aby otrzymać a) 1M r−r b) 0,2M r−r
Proszę o jak najlepsza łopatologie
7 maj 09:31
Alkain: Łopatologie powiadasz. No to jedziemy.
zad.2)
1 litr wody waży 1kg→1000g
Jeden mol wody destylowanej waży za to 18g
| 1000 | |
| −Liczba moli a w jednym molu jest 6,023*1023 cząsteczek |
| 18 | |
| 1000 | |
| * 6,023*10 23= i liczysz  |
| 18 | |
7 maj 10:14
Ola: w pierwszym podpunkcie− roztwór jest 1− molowy więc w 1 l znajduje się 1 mol K+, czyli 6,02*
1023 jonów i w 1litrze−6,02*1023 jonów
w 0,25litra−x jonów
x= 1,505 *1023 jonów K+
w drugim gęstość H2O wynosi 1g/cm3, więc
w 18g H2O−6,02*1023 cząst.
w 1000g(tyle waży litr H20)−x cząst.
x=3,34*1025 cząst. H20
w trzecim zakładasz,że gęstość roztworu wynosi 1g/cm3, bo nie ma podanej w zad
w 100g roztworu−1,7g NaCl
w 500g( tyle waży 0,5 dm3 roztworu)−x g NaCl
x=8,5 g NaCl
w czwartym
1 mol KOH−56g
0,2 mol KOH−xg
x=11,2 g KOH
w piątym tak samo zakładasz,że gęstość roztworu wynosi 1g/cm3, bo nie ma podanej w zad
masa roztworu wynosi 700g ze wzoru na gęstość(ρ=M/V, więc M=V*ρ)
w 100g roztworu− 1g siarczanu miedzi
w 700 g r−u−xg CuSO4
x=7 g CuSO4
szóste i siódme zrobisz podobnie jak wcześniejsze
7 maj 10:32
Ola: w tym pierwszym wynik ma być 1, 505*1023 jonów K+ ( coś tą potęgę źle napisałam)
a w drugim 3,34*1025 cząst H20
7 maj 10:41
CHEMIA: Teraz juz dziekuje a za chwile sie z tym zapoznam
7 maj 15:01
CHEMIA: Czy idzie to obliczyć nie biorą pod uwage gęstości
7 maj 15:18
Mateusz:
Nie bo masz podaną objętosc wody a pasowałoby znac jej mase
7 maj 15:23