Rozwiąz nierównosc
IceBerg: x
2 + x + 6 > 0
wychodzi mi e jest to −23.czy mozecie to sprawdzic

?
7 maj 09:01
D1one:

Δ=b
2−4ac= 1
2−4*1*6=1+24=25
√Δ=5
x1=
−b−√Δ2a=
−1−52=−3
x2=
−b+√Δ2a=
42=2
x∊(−
∞,−3)u(2,
∞)
7 maj 09:31
sasza: Rozwiązaniem tej nierówności na pewno nie jest jedna liczba. Choćby dlatego, że masz w niej
dwie niewiadome x i x2
7 maj 09:37
krystek: Δ=−23 a więc x∊R czyli każda liczba wstawiona za x spełnia nierównośc !
7 maj 09:43
D1one: kurcze ,ale się machnąłem.

eh, tam miał byc − sory.
7 maj 09:48
krystek:

,
7 maj 09:49
IceBerg: czyli skoro delta jest ujemna w takim razie nie moge obliczyc x1 i x2 tak ?
7 maj 10:27
7 maj 10:31
krystek: gdy Δ= −16 to ile wynosi √Δ= √−16=?
7 maj 10:32