:)
Dżoli: Proszę o pomoc.
Co dalej, jeżeli wiem już, że: (odległość między miastami) x=2s2+20
x
v1=
2
x
v2=
2,5
Z miast A i B wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie dwa samochody, każdy z nich ze swoją
stałą prędkością. Samochód który wyjechał z A, w momencie mijania się, przejechał drogę o 20km
większą niż samochód jadący z B. Oblicz odległośc miedzy tymi samochodami, jeżeli samochód z A
do B jechał 2godziny, a samochód z B do A 2,5godziny.
7 maj 07:06
7 maj 08:13
krystek: I teraz droga s1=y+20 a s2=y a y+y+20=x
I układ równań gdzie t1=t2
7 maj 08:48
Dżoli: Więc układ równań będzie taki:
7 maj 09:15
Dżoli: t
1=t
2
2y+40=2,5y
y= 80
x= y+y+20= 80+80+20= 180
odp.Odległość między miastami wynosi 180km
7 maj 09:24
krystek: Aby być pewnym ,że nie ma rachunkowego błędu sprawdza się z warunkami zadania.
7 maj 09:30
Dżoli: y=s
2 y=80
s
1= s
2+20= 80+20=100
x=s
1+s
2
180= 100+80
180=180
o to chodzi
7 maj 09:50
krystek: ale V−1 i V2 też sprawdzić można i t1 i t2 również i wówczas jesteś przekonany na 100%
7 maj 09:53
Dżoli: Więc:
s
1= v*t= 50*2=100
s
2= 32*2,5=80
I teraz już jestem na 10000% pewna bo wszytsko mi się zgadza, tak
7 maj 10:02
Dżoli: mam nadzieję, że dobrze mysle
7 maj 10:19
lola: CHYBA dobrze myslisz.
7 maj 11:05
krystek:
7 maj 11:06