...
typu: Ze zbioru cyfr{1,2,...,8,9} wyjęto dwa razy po jednej ze zwracaniem i ułożono w kolejności
losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że ta liczba jest mniejsza od 45 i
ma różne cyfry.
robiłem tak A=3*8 + 1*3= 27
w odp natomiast 28, dlaczego? przecież mają yć różne cyfry, wiec 40 44 i 45 odpada, zostają
3... coś tu nie rozumie.
7 maj 02:17
lolita: pokaże ktoś jak to zrobić?
7 maj 09:17
Dżoli: 
?
7 maj 09:55
krystek: A może pytanie jest nie większa?
Ponieważ do 1 dopisujesz 8 cyfr
do 2 dopisujesz 8 cyfr
do 3 dopisujesz 8 cyfr
___________mamy 24 i jeszcze 41, 42, 43,
Chyba ,że coś pomijam.
7 maj 10:07
Dżoli: no, gdyby była nie większa to wyszłoby 28.. ale to tylko
typu wie co jest w poleceniu
7 maj 10:18
Dżoli: ale jeszcze jedno pytanie: jezeli w poleceniu jest "oblicz prawdopodobieństwo" to my mamy
wyliczyc ile jest tych wyników? bo przecież prawdopodobieństwo ma swój włsany wzór..
7 maj 10:21
typu: Na pewno taka treść, oczywiscie
Dżoli trzeba prawdopodobienstwo ale to tylko formalność,
Chodzi mi aby o zbiór zdarzeń A. Być może błąd w treści. To z książki operon
7 maj 10:34
Dżoli: a oblicz teraz to prawdopodobienstwo
7 maj 10:49
Dżoli:
7 maj 10:53
rumpek:
|Ω| = 9 * 9 = 81
|A| = 24 + 3 = 27
| | 27 | | 33 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 81 | | 34 | | 3 | |
7 maj 10:55
krystek: @rumpek ale podajacy zad ,że ma być 28. stąd te wywody!
7 maj 10:57
rumpek: Pewnie błąd w treści
7 maj 10:58
rumpek: Albo w odpowiedzi uwzględnili z rozpędu liczbę 44
7 maj 10:59
krystek:
7 maj 11:00