Zadania matura rozszerzona ze zbioi Kielbasy!
Czescia wspolna kola k o promieniu 5 i prostej przechodzacej przez punkt A nienalezacy do kola
k jest odcinek KL o dlugosci 7 ( Punkt L nalezy do odcinka AK) Weidzac ze odleglosc punktu L
od punktu A jest rowna 9. Oblicz odleglosc srodka kola k od punktu A.
wskazowka: skorzystaj z twierdzenia o zwiazkach miarowych miedzy odcinkami stycznej i
siecznej.
moim zdaniem rysunek powinien wygladac tak :
przerywana to niewiadoma.
Nie znam tego twierdzenia dlatego nie moge nawet zaczac robic to zadanie.
∡LKS = ∡AKS
LKS jest rownoramienny zatem mozemy wyznaczyc cosα z funkcji trygonometrycznych
| 3,5 | 7 | |||
cosα= | = | |||
| 5 | 10 |